België krijgt Europese steun na overstroming - Europese rampoefening EUBelmodex in Antwerpse regio

Civiele Bescherming
Brandweer
Internationale missies
Evenement
Een indrukwekkende overstroming zorgde dit weekend voor een enorme impact in België, Nederland en Noord-Frankrijk. Dit zorgde voor gevaarlijke situaties in de omgeving van een aantal bedrijven in de Antwerpse Haven en een groot ziekenhuis. Om het hoofd te kunnen bieden aan deze noodsituatie hebben de Belgische overheden Europese hulp ter versterking gevraagd.
Watercanon - EUBelModex 2015

Dit was gelukkig geen realiteit, maar wel het scenario van de Europese rampoefening EUBelmodex. Deze oefening, in het kader van het Europees samenwerkingsverband, vond dit weekend plaats in de Antwerpse regio.

300 deelnemers

De Europese oefening EUBelmodex 2015 werd gefinancierd door de Europese Commissie en kadert in het ‘Union Civil Protection Mechanism’: een Europees samenwerkingsverband voor bijstand bij rampen binnen Europa en daarbuiten. Tijdens de oefening kwamen dit weekend interventieteams en coördinatie-experten uit verschillende Europese landen in actie: België, Oostenrijk, Portugal, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Zweden, Bulgarije en Slovakije.

In totaal namen een 300-tal personen deel aan deze grootschalige oefening op 5 verschillende sites. Tijdens zijn bezoek aan de oefening op de site van ATPC benadrukte minister van Binnenlandse Zaken het belang van dergelijke internationale oefeningen: “Bij grootschalige rampen is internationale solidariteit hard nodig en moeten we kunnen rekenen op onze Europese collega’s om onze bevolking te beschermen. Op zo’n moment moet zeer gerichte expertise snel en efficiënt gemobiliseerd, ingezet en gecoördineerd kunnen worden”.

De organisatie lag in de handen van een internationaal team afkomstig uit meer dan 20 landen, onder leiding van de Belgische Algemene Directie Civiele Veiligheid met volle betrokkenheid van de Dienst Noodplanning van de federale diensten van de gouverneur van Antwerpen, de Stad Antwerpen en vele lokale partners.

Evaluatie

Uiteraard is het nog te vroeg om een evaluatie op te maken van deze grootschalige rampoefening. Toch maakt Ilse Van Mechelen (Exercise Director) al een eerste bilan op: “De scenario’s waren erg uitdagend voor de Europese teams en voor de lokale partners. Het feit dat men kan oefenen op reële petrochemische sites en in een operationeel ziekenhuis is uniek. De eerste reacties van de deelnemers klinken alvast erg enthousiast. Samenwerken in een internationale context biedt sowieso een persoonlijke verruiming en een enorme opportuniteit”.

De komende maanden zullen er grondige evaluaties volgen en zullen de procedures en processen waar nodig worden aangepast. De ervaringen van deze oefening zullen ook gedeeld en besproken worden met de andere partners in binnen- en buitenland.